Recept: Fridaynight Hamburgers

Het oorspronkelijke recept dat ik vond ergens in december, het komt bij ‘de keuken van Arden’ vandaan. Ik was op zoek naar een goed recept als vervanging voor de kant-en-klare hamburgers van AH, want die zijn en heel zout, en waren niet geleverd..
En als altijd worden gevonden recepten een klein beetje verbouwd, naar eigen smaak. Zo ook deze.

Ingrediënten:

  • 500 gr gehakt (geen mager gehakt, er moet een beetje vet inzitten voor de juiste smaak..)
  • ongeveer 25 gr Paneermeel of gedroogde broodkruim
  • een ei
  • 1 kleine ui, fijn gesnipperd
  • ½ theelepel worcestershiresaus
  • zout, versgemalen peper
  • paprikapoeder
  • gemberpoeder
  • gedroogde bieslook

Voor erbij:

  • 4 hamburgerbroodjes (witte bolletjes met sesamzaadjes)
  • sla, gesneden (eigenlijk is alle soort sla lekker hierbij, veldsla, rucola, ijsbergsla etc. Je hebt er alleen niet heel veel van nodig, tenzij je nog naast de broodjes een bakje sla wilt serveren).
  • 3 middelgrote uien, in ringen
  • mayonaise en tomatenketchup

Bereiden:
De drie uien in ringen bak je heel zachtjes in de koekenpan, tot ze lekker bruin en gekarameliseerd zijn.

Meng gehakt, specerijen, ui, ei en paneermeel goed door elkaar. Verdeel het dan in gelijke porties en draai er niet al te grote gehaktballen van.

Neem het dekseltje van de pindakaaspot, leg daar vershoudfolie in, een gehaktbal, klap de folie dubbel en druk de gehaktbal plat in die deksel. Haal de platte burger eruit, even omdraaien en nog een keer in het dekseltje pletten. Je hamburger heeft nu een mooi rond formaat, en is niet al te groot. Je kunt variëren met de dikte. En heb je geen pindakaaspotdekseltje (geweldig scrabblewoord!) vorm dan met je handen een platte burger. Voor de smaak maakt het niets uit.

Leg de hamburgers als ze klaar zijn bij de uien en laat ze lekker langzaam garen. Of, als je geen geduld hebt; op een iets hoger vuurtje.

Snij de vier broodjes door midden, en bak ze nog even aan alle kanten in de oven. Beleg ze met sla, leg de hamburgers erop, uiringen erbij, en naar smaak mayonaise en/of tomatenketchup toevoegen.

Eet smakelijk en pas op je kleren, want ze lekken nogal 🙂

Afdrukken

2 reacties

  1. Hier vanavond saturdaynight burgers. Ook homemade in de variant met:
    zoete chilisaus
    lenteuitjes
    knoflook
    door het gehakt
    op een italiaanse bol
    met daarbij gebakken champignonnetjes en uitjes.

    Zal mijn recept met lamsgehakt eens uitwerken, daar gaat mint en/of koriander door het gehakt 🙂

Reacties zijn gesloten.