Familierecept: Zuurkool met sambal

Lief heeft ‘m al enige tijd op www.rietjeenjeroen.nl staan, maar ik maak ‘m al veel langer. Volgens mij heeft m’n moeder toen ik nog thuis woonde (zo’n 25 jaar geleden) het ooit uit de Tip geknipt.
Voor 4 personen.

Ingredienten

  • 1 pakje zuurkool (liefst wijnzuurkool, of met tuinkruiden)
  • Aardappels (geschild, in stukjes, genoeg om puree voor 4 personen van te maken)
  • Wijn (rooie)
  • Honing
  • 1 salamiworst
  • 2 flinke uien
  • Sambal Manis
  • Witte peper en zout
  • scheutje koffiemelk
  • Olijfolie
  • Peterselie (versgeknipt of gedroogd)
  • Eventueel een paar jeneverbessen
  • Eventueel wat Italiaanse kruiden

Benodigdheden

  • 1 hoge ovenschaal met deksel
  • 1 aardappelpan
  • 1 snijplank
  • 1 snijmes

Knijp het sap uit de zuurkool en leg de zuurkool in een diepe ovenschaal. Verdeel het een beetje los over de bodem. Scheutje wijn erbij, een flinke scheut honing. Eventueel een paar jeneverbessen en wat Italiaanse kruiden.

Snij de salami in stukjes en snipper de 2 uien. Dit alles bakken in wat olijfolie met twee hele flinke eetlepels sambal manis, tot de uien glazig zijn. Dit mengsel gaat bovenop de zuurkool.

Een pan aardappels koken en fijnstampen met zo’n fijne ouderwetse stamper, een scheutje koffiemelk, wat witte peper en peterselie. Zo heb je aardappelpuree. Hier dek je de ovenschaal mee af. De deksel op de schaal en een half uurtje in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk.

Overigens lijkt het me erg leuk om eens te kijken of zelf zuurkool maken loont, maar het blijkt dat ik me daar nog een beetje meer in moet verdiepen.

Afdrukken