Recept: Groentencasserole met kruidenballetjes

Ingrediënten

  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram boter (op kamertemperatuur) of olijfolie
  • 50 gram geraspte kaas
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 8 sjalotjes, gepeld en gehalveerd
  • 250 gram krieltjes, gehalveerd of, als ze iets groot zijn, in vieren
  • 3 tenen knoflook, gepeld en in stukjes
  • 200 gram kleine worteltjes
  • 2 stuks venkelknollen in lange stroken gesneden
  • 500 ml groentenbouillon
  • 250 ml witte wijn
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1/2 eetlepel sojasaus
  • 200 gram sperziebonen, doormiddengesneden
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 200 gram courgette in stukken
  • 2 eetlepels maizena
  • 1/2 rode peper, zaden verwijderd en fijngehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereiden
Meng voor de kruidenballetjes de boter en het meel totdat het kruimelig wordt. Voeg kaas, peterselie en zout en peper toe en zet weg.

Verhit de olie op hoog vuur in een grote pan en voeg de sjalotten toe. Voeg de aardappels toe als ze beginnen te kleuren en bak al roerend gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg dan de worteltjes, knoflook en venkel toe, steeds met een tussenpoos van een paar minuten zodat de verschillende groenten de tijd krijgen hun smaak af te geven. Giet de bouillon en de wijn eroverheen, roer suiker en sojasaus erdoor en breng dan weer aan de kook. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat 10 minuten sudderen.

Roer ondertussen ongeveer 2 eetlepels water door het kruidenballetjes mengsel zodat een zacht deeg wordt gevormd. Breek in kleine stukjes zodat ongeveer 20-25 balletjes worden gevormd.

Voeg de sperziebonen toe aan de casserole, laat 5 minuten pruttelen en voeg dan de champignons en de courgette toe. Maak een papje van de maizena met wat witte wijn en roer dit door de casserole totdat de massa dikker begint te worden.

Doe de balletjes bovenop de casserole, leg de deksel op de pan en laat alles nog 15 minuten zachtjes pruttelen totdat de balletjes gerezen zijn en gaar en de groenten zacht zijn. Maak op smaak met zout en peper.

Doe de stukjes peper, bieslook en peterselie door elkaar en strooi over de casserole.

Afdrukken